Valentijnsmenu

Valentijn in restaurant Bruegel – Damme, 14.02.08

1. Rendez-vous van kreeft en coquille met zachte tomaat en zeekool, natuurjus gemonteerd met ganzenlever

In de schalen schuilen zachte smaken, waterdingen toveren
een ronde tuil vol tinteling, een zinderend rendez-vous
met zeekool:
stengeltjes dalen als engeltjes neer
met tomaat, en zweven dan in de mond rond:
boven het vierkant bord verschijnt een aureool,
een mantra die niets aan de verbeelding overlaat
maar een jus met ganzenlever gemengd,
een nasmaak die ons een weelde schenkt.

2. Pittige Oosterse schone met een wolkje van kokos

Een oosters prinsesje lokt ons, jongleert
met kokos in een tas,
haar geur, haar witte pit
glijdt de neus binnen, prikkelt de papillen
en laat ons trillen van opwinding,
de spie met nori tempert het verlangen niet
te proeven de tempura.

3. Bittere zoetigheid of zoete bitterheid?

Het rood, de hoge nood bitterzoet geserveerd
koelt het liefdesvuur op onze tong,
het ijs eerst hartenbreker, dan aanloop
tot een groter spel met hoger volt,
een bingo met bessen en schuim
tot een roos volmaakt verschijnt
in een glaasje.

4. Filet van tarbot op een puree van tuinbonen, suite van oesters en Japanse aardappeltjes

Het liefdespad vertrekt van een droomplek
waar we de tarbot wellustig eten en boontjes
in ons bord buitelen, in deze tuin der lusten,
een buitengewoon tafereel dat het tafelen
als een feest verbeeldt.
We bewandelen het pad.
Het slingert als een wingerd met
bladeren oesters en Japanse aardappelen,
een niet te missen appél voor ons, geliefden,
wiens begeerte door de aderen stroomt,
eenmaal van dit paradijs geproefd, vertoefd
op de weg langszij met krokussen getooid
en met saffraan bestrooid.

5. Verliefd, verloofd, getrouwd

De tripartite van het genot
laat ons natrillen, met caramel en vanille
verliezen we onszelf in het brood en de vrucht
verboden maar niet te versmaden, de chocolade
loopt in onze monden over, onze harten zijn vol
kleuren en de lente gaat zingen in twee ringen.

Reacties