Leve de Vlaamse verskunst!

Ilja Leonard Pfeijffer hield in 2004 tijdens het Groot Beschrijf een rede met de titel Manifest ten faveure van de glorieuze Vlaamse poëzie. Daarin trok hij flink van leer: 'De Nederlandse poëzie van dit moment is oneindig veel rijker, gevarieerder, vitaler en spannender dan de Vlaamse, die als een vermoeide oude man bevend in zijn fauteuil voor zich uit zit te mummelen boven het vergeelde familiealbum van een verleden waar de zon nog scheen. De diagnose.Een vergelijking met de Nederlandse poëzie leert wat de Vlaamse poëzie van dit moment node ontbeert. Zij mist grandeur, lef, lol en avontuur.'
Ondertussen zijn we najaar 2007. En we timmeren aan de weg. Chrétien Breukers hield afgelopen zondag een lezing in St-Niklaas , waarbij bovenstaande stellingen werden ontkracht en ook de Damse stadsdichter werd vermeld (volledige tekst: te lezen op Knack blog http://www.knack.be/blog/blog-algemeen/71-89-2933/manifest-ten-faveure-van-de-poezie.html). Bovendien heeft hij een heus plan klaar. Een plan A.
Het Venijnig Gebroed kwam zaterdagavond bijeen om de toestand van de Vlaamse verskunst te bespreken, boog zich ook over de uitspraken van Christine D'haen in De Morgen en vond de tijd rijp voor een nieuw trimestrieel blad. Niet alleen goede ideeën, losse flodders of grapjes zullen aan bod komen, maar ook echte poëzie! We zullen bewijzen dat het begrip, het métier niet dood is! De limousine is besteld.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Het einde van de slavernij

boekvoorstelling/vernissage The obscure object