theriantroop

foto VRT

Vanmorgen voerden aan het Centraal Station in Brussel enkele milieuactivisten actie tegen de opwarming van de aarde, in een wat vreemde gedaante. Volgens het WWF is dit een mogelijk toekomstbeeld: mensen die zich hebben aangepast aan een marien bestaan, met vissenkop en kieuwen.

Een waarschuwing die kan tellen, temeer omdat het inspeelt op het collectieve onderbewuste.

De wezens aan het Centraal Station waren namelijk theriantropen, half menselijk - half dierlijk. Dit soort wezens hebben de mens vanaf het begin van de beschreven geschiedenis vergezeld: uit het oude Egypte kennen we bijvoorbeeld de goden Anubis (deels hond, deels mens), Sobek (deels mens, deels krokodil) en natuurlijk de vele sfinxen. Uit Kreta de Minotaurus (stiermens), de centaur uit de Griekse mythen. Ook in de middeleeuwse fantastiek kwamen vele theriantropen voor, en zelfs in onze huidige volkscultuur en films (weerwolven en vampiers).

Het is nog altijd een raadsel hoe het komt dat er zo'n idee, ook al aanwezig in de vroegste grotkunst, ontstaan is. Feit is dat het onlosmakelijk met ons verbonden is, als een universele oervoorstelling, die af en toe nog de (vissen)kop opsteekt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

optreden bij Don Vitalski's Wintercircus - legendarische dinsdagclub Antwerpen