Mataha expeditie

reconstructie van het labyrint door Athanasius Kircher,
kopergravure, Amsterdam 1679


Een onderzoeksteam onder leiding van de Belgische kunstenaar Louis De Cordier (29) heeft naar eigen zeggen een Oud-Egyptisch labyrint teruggevonden in de buurt van de piramide van Hawara in de Fayoem-oase, op ongeveer tachtig kilometer ten zuiden van Caïro.
De Cordier was de gangmaker en de financier van een twintigkoppig onderzoeksteam van het Egyptische National Research Institute of Astronomy and Geophysics (NRIAG). Dat team scande in de lente van dit jaar twee grote zones tot op vijftien meter diepte.
Via het scannen van de ondergrond is aangetoond dat onder een grote plaat van 304 bij 244 meter een grote rasterstructuur zit met verschillende kamers.
Het zou gaan om het labyrint dat in de vijfde eeuw voor Christus door de Griekse geschiedschrijver Herodotos omschreven werd als "het grootste wonder uit de oudheid". In 1888 stelde een Britse archeoloog dat van het labyrint enkel zijn betonnen fundament was overgebleven. De Cordier lanceerde echter de hypothese dat die betonnen plaat wel eens het dak van het labyrint kon zijn. Hij zocht en vond samenwerking met de Universiteit Gent en financierde het scanningsproject in Hawara. Dat leverde dus het verhoopte resultaat op.
Meer info over het project is te lezen op: www.mataha.org

bron: De Morgen

Reacties

Populaire posts van deze blog

Het einde van de slavernij

boekvoorstelling/vernissage The obscure object