Het verbond installatie poëzie - beeldende kunst op Kunstenfestival Damme

Beschrijving van mijn installatie 'Het verbond' op Kunstenfestival Damme (www.kunstenfestivaldamme.be).

Centraal in dit werk staat de Ark des Verbonds, het allerheiligste en raadselachtige voorwerp uit het jodendom dat symbool staat voor verloren tijd en kennis. In de draagbare kist zaten volgens de overlevering de stenen tafelen met de tien geboden. Na de verwoesting van de tempel van Salomo in Jeruzalem in 586 v. Chr. door de Babyloniërs is het sindsdien spoorloos. De Ark is ook in verband gebracht met de Heilige Graal en bevatte volgens sommige bronnen ook manna, het zogenaamde hemelbrood of in een andere betekenis ‘spiritueel voedsel’.
Met behulp van hedendaagse technologie (3D-print) en fotografie laat de dichter-kunstenaar het voorwerp opnieuw ‘verschijnen’. Gij zult niet doden, één van de tien geboden, wordt hier uitgelicht en dient tevens als basis voor een acrostichron. Het gedicht, waarvoor de spreuk de aanzet vormt, verwijst naar machtsmisbruik en beperking van vrijheid in heden en verleden.
Het werk is te zien in kamer 4 op het eerste verdiep, maar eigenlijk heeft de kamer oorspronkelijk het nummer 13 (er hangt nog een plaatje). Niet toevallig is de kamer met dit nummer gekozen. De Tempeliers, een ridderorde uit de 12de eeuw, ondernamen een zoektocht naar de Ark des Verbonds (Graal) of hadden die misschien zelfs in bezit. Op vrijdag 13 oktober 1307 werd in opdracht van de Franse koning een goed gecoördineerde actie op touw gezet waarbij de Tempeliers in Frankrijk werden gearresteerd en hun bezittingen in beslag werden genomen. Sindsdien heeft vrijdag de 13de zich als onheilsdag een plaats in het volksgeloof verworven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Het einde van de slavernij

boekvoorstelling/vernissage The obscure object